Къде да инвестираме? – част II

финансови пазари   Трябва ли да сте счетоводител, за да инвестирате на финансовите пазари? Определено, ако имате счетоводни познания, те биха ви били от полза при търговията с акции на публични компании. Но в никакъв случай счетоводството не е водещ фактор при вземането на решение дали да инвестирате спестяванията си във финансовите пазари. Подобен тип инвестиция е интересна алтернатива на банковите депозити. Средната очаквана доходност е около 10-15%, а рискът, който поемате, варира от умерен до висок. Основният плюс, който би ви накарал да вложите спестяванията си (всичките или част от тях) в търговия на финансовите пазари, е фактът, че доходът, който може да бъде постигнат, е неограничен. За жалост може би се досещате, че щом доходът може да бъде неограничен, същото се отнася и за евентуалните загуби.

      Много е възможно познанията, които имате за фондовите борси и капиталовите пазари да са получени от холивудските филми. Но истината далеч не е такава, каквато я представят на широкия екран. За ваше съжаление може би, това не е живот, изпълнен с безкрайни партита, пиене и наркотици. В същото време, това не е и нещо, което да е толкова сложно, че да изисква специализирано образование и сериозни познания относно графики и числа.

     Погледнато реално, вие може да поверите на друг човек да управлява вашите пари, например чрез инвестиране в взаимни фондове. Съответно неговите услуги ще ви струват определена сума, резултатът не е гарантиран, а в доста случаи той може да е напълно отрицателен. Но пък предимството в този случай е, че в дългосрочен план може да получите една висока доходност, за която не сте и мечтали.

     За момента, няма голяма вероятност да се получи борсов бум в страната, както през 2005-2007 година. Въпреки това според мнения на финансови консултанти в следващите няколко месеца се очаква да се достигне осезаем ръст на индексите, който ще се получи в следствие на ефекта от изплащането на влоговете в КТБ. Дори към момента, някои взаимни фондове отчитат от началото на годината доходност от порядъка на около 15 процента.

    Една от наистина атрактивните страни на взаимните фондове, която привлича хората е възможността да се избере рисков профил, но едновременно с това да се направи и комбинация от няколко различни профила, които да балансират риска. Фондовете с нисък риск инвестират най-вече в депозити и различни инструменти, които носят доходност, която се равнява на тази, ако парите ви се намират във влог в банката. Фондовете, които са балансирани, правят най-често комбинации от акции и облигации. Фондовете, които са високо рискови, основно инвестират в акции.

    Също друга привлекателна страна е, че тези фондове могат да ви предложат географски или секторен фокус. Това означава, че има фондове чрез които да се инвестира във финансови акции и стокови пазари, които се намират в съответен конкретен географски регион или в акции на компании от конкретен сектор на икономиката (например – автомобилостроене)

    Ако трябва да се направи една съпоставка със срочните депозити, то фондовете имат едно голямо предимство пред тях и това е абсолютната им ликвидност. Това ще рече, че когато човек прецени може да изтегли парите си във всеки един даден момент, без да губи до момента дохода, който е натрупал.

     Има разбира се и вариант сами да управлявате своите доходи, ако се чувствате достатъчно уверени в своите знания и способности. Може да посетите някое от онлайн обученията, които често се предлагат от инвестиционните посредници, предлагащи онлайн платформи за търговия на международните финансови пазари. Когато обаче решите сами да ръководите финансите си, съответно и рискът се увеличава, тъй като както във всяко едно занимание, с което се захващате е добре да понатрупате опит. За българския пазар специално, трябва да се има предвид ниската ликвидност. В този случай продажбата на един по-голям пакет акции може да се окаже трудна задача, имайки предвид, че дневната търговия на цялата борса доста често е под един милион лева.