Пет счетоводни съвета как да помогнете на малкия си бизнес да расте

Счетоводни услуги съвети

1. Изгответе Бюджет.

Най-добрият начин да стартирате свой малък бизнес е да разберете, от колко пари имате нужда, за да стигнете до така наречения break-even point, и от колко средства имате нужда, за да покривате Вашите дневни разходи. Това може да изглежда очевидна първа стъпка за много хора, но голяма част от предприемачите са прекалено ангажирани с управлението на текущите процеси в бизнеса си и забравят да се фокусират върху „голямата картина“. Ключът към финансовата дисциплина е реалистичното балансиране между нуждите и възможностите на бизнеса.

2. Научете се да разграничавате личните си финанси от тези на компанията Ви.

Много е трудно да проследявате разходите, направени за Вашия бизнес, ако плащате през личните ви финанси. Реална е ситуацията, в която работите здраво, за да разберете в края на месеца, че не са ви останали средства да платите личните си сметки. Ако се научите да поставяте ясна граница между личните средства и тези на бизнеса Ви, ще можете доста по-умело да планирате паричните потоци.

3. Поддържайте изрядна документация.

Това не е лесна задача, но отговорното отношение към документите, може да ви помогне да научите много неща за Вашия собствен бизнес. Най-добрият вариант е да поверите този ангажимент на професионалисти, които предлагат счетоводни услуги . За жалост много от стартиращите бизнеси нямат финансова възможност да направят това от самото начало. При този вариант предприемачите поемат ангажимента да съхраняват отговорно всички договори, фактури и други важни документи, свързани с дейността на бизнеса им. Не забравяйте, че немалка част от успеха на Вашия бизнес зависи от организирането и поддръжката на Вашата финансова документация.

4. Бъдете пестеливи.

Всеки бизнес има два вида разходи – фиксирани и променливи. Всеки предприемач трябва да понесе тежестта на постоянните разходи, независимо дали бизнесът му генерира приходи или не. Така че е важно да се фокусирате върху намаляване на Вашите променливи разходи, където това е възможно. Вместо да купувате скъп софтуер, се опитайте да работите с алтернативен безплатен софтуер, ако това е възможно. Опитайте се да организирате срещи в Skype, вместо да пътувате на дълги разстояния. Възложете на външни фирми определени дейности – потърсете счетоводна къща, която да ви предоставя счетоводни услуги, вместо да наемате счетоводител във Вашия офис. Същото се отнася и за необходимостта от правни консултации – обърнете се към правна кантора, вместо да се ангажирате да наемате юрист във Вашата фирма. Бъдете пестеливи, без да намалявате удовлетвореността, която предоставяте на клиентите си.

5. Наемете професионалист, който да е отговорен за данъчните ви задължения.

Собствениците на малък бизнес често се опитват да спестят пари, като попълват сами своите данъчни декларации. Екипът на счетоводна къща Минчев Консултинг Груп Ви съветва да не го правите не защото бизнесът ни е предоставяне на счетоводни услуги и данъчни консултации, а защото рисковете, които поемате, не съответстват на парите, които спестявате. Отказът ви от наемане на професионалист, който да се ангажира с данъчните ви ангажименти, може да предизвика много неприятни, неочаквани и големи разходи, които да възникнат на по-късен етап. И за да не звучи, че ви плашим с лошите данъчни инспектори, ще ви дадем един елементарен пример, който за жалост често се среща: За много фирми възниква задължение за регистрация по Закона за данък добавена стойност, но поради непознаване на данъчното законодателство в достатъчна степен, предприемачите не спазват това задължение. При последваща проверка от Националната агенция по приходите, възникват данъчни задължения в размер на 20% от реализираните приходи. За жалост 20% от приходите за последните 5 години са прекалено голям разход, който се оказва непосилен за някои предприемачи.

Наемането на професионалист означава, че ще имате експерт, който знае какво прави и може да прилага правилните стратегии за вашето финансово състояние. Тези стратегии може да се актуализират редовно, в съответствие с променящите се данъчни закони.